Oficiul Republicii Moldova pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lîngă Uniunea Europeană (MOST), devenind membru al Grupului Informal RTD al Birourilor de Legătură (IGLO),  a organizat pe data de 3 februarie 2015 un  eveniment de anvergură  cu genericul ”Cooperarea Internațională în țările Parteneriatului Estic”, cu participarea ţărilor membre ale IGLO.

    Obiectivele cooperării între țările Parteneriatului Estic reiese din consolidarea parteneriatului statelor membre și celor asociate la Programul cadru de cercetare şi inovare al Uniunii Europene „ORIZONT 2020” cu țările Parteneriatului Estic. Cooperarea cu țările Parteneriatului Estic este crucială pentru dezvoltarea politică, economică și socială din ambele regiuni. Este evident, că valorificarea potențialului și a resurselor comune are un impact enorm asupra dezvoltării si stabilității în toate țările Parteneriatului Estic. Atât statele membre ale UE, cât si cele din afara UE au un potențial mare atît în comunitatea academică, cît și în instituțiile de cercetare din diferite domenii.

  Dl  Thierry Devars, reprezentant al Directoratului General pentru Cercetare şi Inovare al Comisiei Europene, a prezentat ultimele rezultate cu privire la participarea țărilor Parteneriatului Estic în Programul ORIZONT 2020, principalele instrumente și scheme folosite pentru cooperarea optimă între partenerii din aceste țări. După prezentare a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri, care a condus la clarificarea metodelor și posibilităților unei conlucrări fructuoase, au fost date explicații privind principalele instrumente în acest sens. Experiența Republicii Moldova în valorificarea statutului de țară asociată la Programul Cadru Şapte și Programul ORIZONT 2020 a fost înalt apreciată de participanţii la eveniment.

 DESCARCA