Chișinăul a găzduit pentru a treia oară un eveniment de amploare, dedicat nu doar reprezentanților comunității științifice, nu doar celor care stau ore nenumărate în laboratoare și fac cercetări în cele mai diverse domenii ale vieții, dar și publicului larg, tuturor celor care vor să afle cât mai multe lucruri despre ce e este știința, cum e să fii savant și ce rol are cercetarea pentru umanitate.

Efortul Academiei de Științe a Moldovei nu a fost în zadar. Noaptea Cercetătorilor Europeni 2016, proiect susținut de partenerii săi, prin fonduri europene, în cadrul proiectului suport financiar acordat Republicii Moldova pentru participare la Orizont 2020, a validat ideea și intenția de a îmbina armonios imaginația, amuzamentul și, desigur, interacțiunea cercetătorilor cu publicul, astfel încât atmosfera feerică a dăinuit până seara târziu. 64 de instituții și centre de cercetare și-au prezentat, în cel mai original mod posibil, rezultatele activității, orășelul academic, devenind punct de atracție a sutelor de vizitatori, pasionați și curioși.

Evenimentul a fost un moment revelator și pentru elevii a doua licee din Chișinău – „Prometeu” și „Ion Creanga”, care au fost ghidați de diriginții de clase – Mariana Gaju și Baltag Stela, care a mai vizitat anul acesta Academia de Științe.

La inaugurarea orășelului academic, alături de președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a participat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic, mediului de afaceri etc.

Președintele Duca a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că au dat curs acestei inițiative europene, care are loc în 300 de orașe europene concomitent. „Acest eveniment ne apropie și mai mult de spațiul european de cercetare. Suntem azi aici, în scuarul Academiei, pentru a demonstra Republicii Moldova că noi suntem cercetători și suntem gata să participăm la dezvoltarea țării noastre. Suntem aici pentru a atrage atenția cetățenilor asupra importanței științei și inovării, pentru a atrage tineretul talentat din universitățile, liceele noastre, în cercetare, în domeniul științelor fundamentale, pentru ca să contribuim împreună la cunoaștere și, nu în ultimul rând, sa demonstram  că noi optăm pentru dezvoltarea unei societăți bazate pe cunoaștere, unei societăți care va susține educația, unei societăți care va susține cercetarea și inovarea”, a menționat în cuvântul său inaugural academicianul. Președintele AȘM a exprimat certitudinea că anume această paradigmă va genera și va susține investiția în cetățean, în om, în meritocrație, iar pentru aceasta trebuie să tindem spre UE, să ne integrăm în spațiul european și spiritual și asta pentru a cunoaște mai multe, pentru a prelua cele mai bune practici europene și pentru a le utiliza în țara noastră, Republica Moldova.

În numele comunității știițifice, dar și în calitate de membru al Guvernului, președintele AȘM i-a mulțumit Excelenței Sale, Pirkka Tapiola pentru susținerea în calea noastră de Asociere la Programul PC7, mai nou, la Programul Comunitar Orizont 2020 și, finalmente, în calea noastră spre integrarea în UE. Pentru sprijinul și contribuția Misiunii Europene în Republica Moldova, în toate demersurile de dezvoltare și prosperare a țării noastre, președintele Duca i-a acordat Ambasadorului Pirkka Tapiola, Medalia AȘM „Nicolae Milescu-Spătarul”, distincție importantă ce se acordă diplomaților, oamenilor politici care sprijină dezvoltarea științei.      

E.S. Pirkka Tapiola, a mulțumit pentru acest semn de recunoaștere absolut neașteptat. Totodată, Excelența Sa, în nume propriu, dar și al întregii echipe a Delegației UE, a făcut un îndemn la promovarea științei, pentru ca aceasta să fie mai utilă și să servească cât mai bine societatea. „Sunt foarte mișcat de această distincție și vă mulțumesc. Sunt foarte fericit că pentru a III-a oară sunt prezent la acest eveniment care se numește Noaptea Cercetătorilor. Și dacă acest eveniment presupune că știință poate fi făcută, în același timp, distrându-ne, acest lucru vorbește exact despre esența activităților utile în întreaga lume”, a subliniat diplomatul. Excelența Sa a exprimat certitudinea că atunci când o muncă sau o știință, cercetare se face de către oamenii care chiar iubesc ceea ce fac, evident rezultatul este unul foarte frumos. Și dacă toți cei prezenți se distrează prin intermediul științei, prezentă peste tot aici,  distracția, susține Ambasadorul UE, trebuie să fie utilă atunci când este chemată să servească țara. Oficialul european a profitat, în sensul frumos al cuvântului, de ocazia de a spune în câteva cuvinte din ce motiv UE este atât de doritoare să sprijine știința și de ce crea să sprijine totul ce ține de politicile educaționale și științifice din Republica Moldova. Unul din motive ar fi că atât știința, cât și educația trebuie să contribuie și să se concentreze pe aspectele economice, pe strategiile care există în țară, să contribuie la creșterea economică, să pună toate elementele necesare împreună, astfel încât să se poată face uz, totalmente, de oportunitățile pe care le are la dispoziție UE, invocând Acordul de Asociere, Acordul Aprofundat Compresiv de Liber Schimb. Iar pentru a putea ajunge acolo, e necesar un sistem modern bazat pe inovații veritabile.  „Suntem fericiți să fim partenerii acestui eveniment și vă invit să vă distrați astăzi, să cunoașteți mai bine știința și să mergem împreună în continuare”, a conchis Șeful Misiunii Europene.

Ambasadorul însoțit de președintele AȘM ș alți oficiali, au făcut turul orășelului academic, au vizitat corturile, au discutat cu cercetătorii și chiar s-au fotografiat.

Onoarea de a încheia cea de-a III-a ediție a Nopții Cercetătorilor i-a revenit prim-vicepreședintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu. Bine dispus, la unison cu dispoziția publicului, prim-vicepreședintele AȘM a menționat că sfera cercetării, deja integrată în spaţiul european prin participarea activă a savanţilor la realizarea multor proiecte comunitare, este un exemplu demn de urmat pentru toate domeniile de activitate ale societăţii noastre. Academicianul a adus mulţumiri tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment de anvergură şi a dorit participanţilor o seară frumoasă în continuare.

Atmosfera de sărbătoare a fost susținută până seara târziu de ansambluri folclorice de cântece și dansuri, recitaluri în interpretarea copiilor și artiștilor autohtoni îndrăgiți.

Evenimentul a fost organizat de Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Proiecte Internaționale, Universitatea Academiei de Științe, Rețeaua Punctelor Nationale de Contact H2020, DAS Solution, institutele de cercetare și cele de învățământ superior, cu suportul Comisiei Europene pentru participarea Republicii Moldova în Programul Cadru al Uniunii Europene de Cercetare și Inovare ORIZONT 2020.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM

 

: News