La 1 ianuarie 2012 Republica Moldova a obținut statutul de țară asociată la cel de-al Şaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi activităţi demonstrative (PC7), devenind, astfel, primul stat din Parteneriatul Estic al Comisiei Europene care a reușit o asemenea performanță. Acest eveniment a marcat o nouă etapă în procesul de integrare a comunității științifice din țara noastră în Spațiul European de Cercetare (ERA). Totuși, semnarea Memorandumului de Înțelegere de către Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul European pentru Cercetare, Inovare și Știință și acad. Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), a constituit rezultatul unor eforturi susținute și sincronizate pe durata mai multor ani care au precedat evenimentul propriu-zis.

Este adevărat că participarea cercetătorilor din Republica Moldovei, dar și din alte țări terțe – țări ce nu sînt membre ale UE sau care nu au semnat un acord cu Comisia Europeană, nu a fost interzisă nici înainte de 2012. Dimpotrivă, însăși conceptul Programelor Cadru a derivat din dorința țărilor membre ale UE să transforme spațiul european în unul atractiv pentru cercetătorii de top din întreaga lume. Astfel, de la lansarea Primului Program Cadru, cu durata de patru ani (1984-1987), Comisia Europeană a continuat să aloce fonduri impunătoare pentru cercetare, marcînd anul 2007 prin lansarea Celui de-al Şaptelea Program Cadru – PC7 (2007 – 2013).

Pînă la momentul lansării Programului PC7, începînd cu anul 2004, sub conducerea Dlui acad. Gh. Duca deja au fost întreprinse diferite măsuri de schimbare a situaţiei în sectorul de cercetare-inovare din Republica Moldova. În acest context pot fi enumerate următoarele acţiuni: adoptarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare al Republicii Moldova, semnarea Acordului de parteneriat între AŞM şi Guvernul RM, restructurarea instituţională, toate aceste măsuri servind drept bază pentru modernizarea sistemului autohton de cercetare-inovare. În contextul internaţionalizării sistemului de cercetare-inovare au fost reorganizate activităţile ce ţin de promovarea ştiinţei autohtone la nivel european şi internaţional, au fost nominalizate persoanele responsabile pentru relaţii internaţionale pe lîngă instituţiile din sferă ştiinţei şi inovării, a fost creată reţeaua Punctelor Naţionale de Contact (NCP), numărul cărora a crescut de la o singură persoana în anul 2004, pînă la 9 persoane în 2008.

Un indiciu important privind negocierile cu Comisia Europeană în vederea asocierii RM la Programul Comunitar PC7, care au demarat în anul 2008, a fost iniţiativa personală a dlui Acad. Gheorghe Duca, care s-a finalizat cu semnarea, în anul 2011, a Memorandumului de Asociere a RM la Programul PC7.

Au fost depuse eforturi multiple pentru valorificarea statutului de ţara asociata şi pentru crearea condiţiilor necesare la nivel naţional privind pregătirea participării comunităţii ştiinţifice la PC7 şi alte programe ale Uniunii Europene. În acest context, activitatea Academiei de Științe a Moldovei a fost axată pe dezvoltarea platformei funcţionale de valorificare a statutului de ţara asociată la PC7 prin intermediul instrumentelor existente, și anume:

a. Rețeaua Punctelor Naționale și Locale de Contact;

b. Reprezentanții oficiali ai comunității științifice și a experții naționali în Comitetele de Program ale Programului PC7;

c. Oficiul Republicii Moldova pentru Știință și Tehnologie pe lîngă Uniunea Europeană (MOST);

d. Programul EURAXESS și Carta Europeană a Cercetătorului și Codul de Conduită și Recrutare a Cercetătorului;

e. Organizarea evenimentelor de informare, instruire și promovare a Programului Cadru 7 și a noului Program de Cercetare și Inovare ORIZONT 2020 al Uniunii Europene.

Toate activităţile în domeniul cooperării internaţionale au fost direcţionate în special celor ce ţin de implementarea prevederilor Planului de acţiuni privind implementarea statutului de ţară asociată la PC7 (2011-2013): MOLDOVA SPRE ORIZONT 2020 (2011-2013)”, care a fost aprobat prin hotărîrea CŞŞDT Nr.275 din 22.12.2011.

În octombrie 2012, prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.790 la propunerea AŞM a fost creat Oficiul Republicii Moldova pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lîngă Uniunea Europeană (MOST), care oferă asistenţă informaţională şi organizatorică, consultanţă şi activităţi de promovare atît instituţiilor din sfera de cercetare-inovare (publice şi private), cît şi celor din domeniile conexe. Oficiul MOST contribuie esenţial la dezvoltarea cooperării sectoriale moldo-comunitare, fiind un angajament ferm al ţării noastre pentru avansarea integrării în Spaţiul European al Cercetării, facilitînd accesul la cea de-a cincea libertate europeană – libertatea circulaţiei cunoştinţelor. Oficiul MOST în martie 2013 a fost acceptat în rețeaua oficiilor tehnico-științifice cu sediul în Bruxelles (IGLO).

Începînd cu 1 ianuarie 2012, Republica Moldova, datorită demersurilor întreprinse de AŞM, a fost inclusă în reţeaua pan-europeană „EURAXESS – Researchers in Motion”, eveniment care reprezintă de facto o conectare a ţării noastre la piaţa europeană a muncii pentru personalul din cercetare. Portalul Naţional www.euraxess.md a fost lansat la evenimentul pentru promovare a imaginii ştiinţei în societate „Noaptea Cercetătorului”, organizat în premieră în RM pe data de 27 septembrie 2013, concomitent cu 300 oraşe din spațiul UE.

La 1 decembrie 2012, prin aprobarea hotărîrii CŞSDT al AŞM, comunitatea ştiinţifică a Republicii Moldova a aderat la Carta Europeană a Cercetătorului şi a Codului de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorului, care prevăd un set de principii şi condiţii generale ce specifică responsabilităţile şi drepturile atît ale cercetătorilor, cît şi ale angajatorilor la momentul angajării, dar şi pe durata contractului de muncă. Implementarea principiilor Cartei şi Codului a fost iniţiată în cîteva universităţi şi instituţii de cercetare.

Datorită activităţilor de informare și stimulare a participării în proiecte, întreprinse de AŞM pentru valorificarea statutului de ţară asociată la PC7, s-a constatat un trend pozitiv de participare la programele europene în ultimii 3 ani. Daca pînă la asocierea la PC7 erau obținute 5-6 proiecte pe an, atunci după semnarea Memorandumului de asociere în 2012 au fost acceptate pentru finanţare 10 proiecte, iar în 2013 – 23 proiecte. Prin participarea activă a comunităţii ştiinţifice în programele PC7 și datorită finanțării atrase prin proiecte cîştigate, contribuţia financiară achitată de AŞM la bugetul Uniunii Europene în conformitate cu Memorandumul de Înţelegere a fost recuperată de trei ori.

În cadrul apelurilor anunţate în PC7 au fost depuse în total peste 300 de propuneri de proiecte cu participarea grupurilor de cercetare din Republica Moldova, dintre care au fost susţinute de CE 58 de proiecte, cu un volum de finanțare în mărime de 4.15 mln de euro.

Anul 2013 a marcat încheierea PC7 și lansarea, în data de 11 decembrie 2014, a noului Program de Cercetare și Inovare al Uniunii Europene – Orizont 2020 (H2020), cu o finanțare fără precedent de aproape 80 de miliarde de euro, Program, care se va încheia în anul 2020.

Crearea cadrului instituţional necesar pentru consolidarea cooperării în domeniul tehnico-ştiinţific dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova după 2013, necesită valorificarea plenară a oportunităţilor ce reies din noul statut al Republicii Moldova, – cel de țară asociată la Programul Orizont 2020, prin oferirea asistenţei informaţionale şi organizatorice, consultanţelor şi activităţilor de promovare atît a instituţiilor din sfera de cercetare-inovare (publice şi private), cît şi a celor din domeniile conexe.

Luînd în consideraţie dinamica pozitivă a participării comunităţii ştiinţifice în cadrul PC7, Academia de Științe a Moldovei, de comun cu Directoratul CE pentru Cercetare-Inovare, a inițiat procesul de negocieri în vederea obținerii pentru Republica Moldova a statutului de țară asociată la H2020. 3

Pe plan intern, la inițiativa dlui Gh. Duca, prin dispoziția Prim-ministrului Republicii Moldova, a fost creat Comitetul naţional pentru pregătirea asocierii la Programul Orizont 2020, la nivel de viceminiştri. Comitetul asigură următoarele condiții: implicarea plenară a tuturor autorităților publice, vizate direct sau tangențial de către apelurile lansate în cadrul H2020; informarea privind ultimele evoluții în procesul de negocieri, dar și alte aspecte ce țin de spațiul european de cercetare; asigurarea participării instituțiilor delegatare în cadrul apelurilor H2020 pentru anii 2014-2015, ceea ce va asigura atragerea surselor financiare europene suplimentare pentru domeniile sectoriale.

Pentru consolidarea eforturilor de promovare şi participare în programul Orizont 2020, AŞM a elaborat Planul de Acţiuni „Moldova în Orizont 2020”, care a fost discutat şi coordonat cu experţi străini şi aprobat la ședința CSŞDT în luna noiembrie 2013.

Procesul de negociere privind asocierea la H2020 a fost discutat la cel mai înalt nivel de către reprezentanţii UE şi ai Republicii Moldova, şi a avut drept consecinţă un rezultat favorabil pentru participarea ţării noastre în Programul ORIZONT 2020.

La 17 martie curent, dl Robert-Jan Smith, Directorul General al Directoratului General pentru cercetare-inovare al Comisiei Europene, a efectuat o vizită la Chișinău. Cu această ocazie a fost organizat și evenimentul de lansare oficială a programului H2020 în Republica Moldova la nivel regional, cu participarea reprezentanţilor din ţările Parteneriatului Estic.

În vederea pregătirii comunităţii ştiinţifice din RM pentru participarea la primele apeluri H2020 au fost organizate întrevederi cu reprezentanţi ai echipelor de cercetători din statele membre interesate în parteneriate cu instituţiile din RM. Au fost difuzate spre discuţii proiectele programelor de lucru pentru apelurile H2020 pentru anii 2014-2015. Au fost stabilite contacte cu echipe care au înregistrat o participare de succes la PC7.

Pe parcursul primului trimestru al anului curent au fost organizate peste 40 de zile de informare şi 153 de consultaţii în grup şi individuale pentru promovarea apelurilor deschise în instituţiile de cercetare, universităţi, ministere, agenţii şi companii comerciale, la care au participat peste două mii de persoane.

În consecință considerăm, că AŞM a depus pînă în prezent eforturi considerabile pentru obţinerea de către Republica Moldova a statutului de ţară asociata la programele comunitare ale Uniunii Europene și aceste eforturi urmează a fi continuate pentru asocierea la Programul Orizont 2020, care include reprezentanţi ai entităţilor legale din spaţiul public şi privat.

Aderararea Republicii Moldova la H2020 chiar de la începutul acestuia, va oferi posibilitatea comunității științifice să aplice pentru fonduri europene, de rînd și de pe aceleași poziții cu omologii lor din statele membre ale UE, pe parcursul următorilor șapte ani. Cu experiența obținută în PC7, cu o rețea a NCP-uri bine articulată și integrată în rețelele europene, pronosticul de participare a RM în H2020 se anunță unul cu șanse considerabile de reușită.

Dr. Diana Stah, Expert Național și Punct Național de Contact pentru H2020 în Republica Moldova

Dr. Lidia Romanciuc, Director, Centrul Proiecte Internaționale

Lidia Vîrţan, Coorodonatorul Punctelor Naționale de Contact

: News