Hotnews.ro: UE da unda verde brevetului unic european

Ministrii europeni ai Industriei si-au dat acordul luni pentru crearea unui brevet unic european, un proiect aflat in lucru de 30 de ani si care ar urma sa permita intarirea competivitatii firmelor europene, transmite AFP.

“Este o decizie istorica ce va stimula inovatia si cresterea economica”, a apreciat comisarul european responsabil pentru piata interna, Michel Barnier.

Proiectul de brevet unic, care ar urma sa faciliteze protectia inventiilor in UE si sa reduca semnificativ costurile, mai trebuie insa sa primeasca marti aprobarea Parlamentului European.

In prezent, un brevet trebuie sa fie obtinut si apoi validat pentru fiecare din cele 27 de state membre. In Statele Unite, in China este suficient un singur demers. Acest lucru are un impact net asupra costului brevetelor europene, care sunt de 18 ori mai scumpe decat in SUA, 36.000 de euro fata de 2.000 de euro. In China, costul unui brevet este de doar 600 de euro, a reamintit Barnier.

Viitoarele simplificari administrative, gratie brevetului unic, vor permite reducerea costurilor depunerii unui brevet. Un brevet unitar nu va costa, in timpul perioadei de tranzitie, decat 6.500 de euro. Acest cost va fi redus sub 5.000 de euro dupa perioada de tranzitie, a dat asigurari Barnier. “Este o reducere considerabila a sarcinilor care apasa asupra firmelor, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) care sunt putin sau deloc protejate”, a declarat el.

Brevetul european face obiectul unei cooperari intarite intre 25 din cele 27 de state ale UE, deoarece Spania si Italia au refuzat sa participe, pentru a protesta fata de faptul ca brevetele nu sunt traduse decat in cele trei limbi de lucru ale Uniunii: germana, engleza si franceza.

Cele doua tari au facut recursuri in justitie. Avocatul general al Curtii Europene de Justitie, al carui aviz este in general respectat de Curte, isi va face cunoscute marti concluziile in aceasta problema.

Crearea brevetului unic european a stagnat in iunie, in urma unui dezacord intre Parlamentul European si state. Eurodeputatii se temeau indeosebi ca, in caz de litigiu in materie de brevet, competenta Curtii Europene de Justitie va scadea.

Presedintia cipriota a UE a propus in noiembrie un nou text pentru a raspunde acestor temeri si care ar putea de asemenea satisface Spania si Italia. Acesta propune de fapt ca cererile de brevet sa poata fi depuse in orice limba europeana, dupa care sa fie traduse intr-una din cele trei limbi de lucru. Odata inregistrate, brevetele vor fi retraduse in cele 23 de limbi ale UE.

Primul brevet european ar putea fi depus “in 2014″, potrivit Comisiei Europene.

Sursa: Hotnews.ro

Este recunoscut faptul că sistemul actual european de brevetare este costisitor şi complex, presupunând costuri administrative, de înregistrare, de traducere considerabile care ajung la aproximativ 36 000 EUR atunci când se urmăreşte protecţia brevetelor în UE-27.

În prezent, există două modalităţi de obţinere a protecţiei prin brevet în UE: (1) prin intermediul oficiilor naţionale de brevete din statele membre, care acordă brevete naţionale, (2) prin Oficiul European de Brevete (OEB). Totuşi, acordarea unui brevet european de către OEB, nu semnifică obţinerea expres a protecţiei în toate statele membre. După acordarea unui brevet european de către OEB, acesta trebuie validat în fiecare stat membru în care se doreşte obţinerea protecţiei.

Proiectul Brevetului unic european vine să faciliteze procedura de înregistrare a invenţiilor în statele – membre şi va reduce considerabil costul de brevetare.

În prezent solicitanţii din R. Moldova, în cazul în care doresc să breveteze invenția sa în câteva state membre ale Convenţiei Brevetului European, trebuie să facă alegerea dintre calea naţională în fiecare stat în care doreşte să obţină protecţie sau calea Euro-PCT (Patent Cooperation Treaty), adică calea internațională.

E important de menţionat că ţările Uniunii Europene sunt parte a Convenţiei Brevetelor Europene (CBE), care reprezintă un sistem regional de protecţie a invenţiilor şi prin care a fost instituit un drept comun al statelor contractante din spaţiul european cu privire la eliberarea brevetelor de invenţie.

Deocamdată, R. Moldova nu a aderat la Convenţia Brevetelor Europene, dat fiind faptul că a fost membră a unei alte convenţii regionale Convenția Euroasiatică privind Brevetele (intrată în vigoare prin Hotarârea Parlamentului nr. 1624-XII din 27 octombrie 1995 şi abrogată prin Legea nr. 78 din 21.04.2011 pentru denunţarea Convenţiei eurasiatice privind brevetele).

Având în vedere aspiraţiile europene ale R. Moldova, ea intentionează să devină stat-membru al Convenţiei Brevetelor Europene, iar ca o etapă intermediară, să adopte un sistem care să asigure extinderea efectelor brevetelor europene pe teritoriul ţării noastre. În acest sens, anul curent în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri a fost luată decizia de iniţiere a negocierilor asupra Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova si Organizaţia Europeană de Brevete privind validarea brevetelor europene.

Printre aspectele pozitive ale aderării ţării noastre la CBE şi a extinderii efectelor brevetelor europene pe teritoriul Moldovei, se numără: creşterea încrederii investitorilor străini în capacitatea legislaţiei de a le proteja investiţiile în domeniul proprietăţii intelectuale; întreprinderile naţionale vor trebui să ofere produse mai competitive, capabile să fie la nivelul soluţiilor tehnice propuse de brevetele europene, etc.

De asemenea, în cazul aderării R.Moldova la CBE, solicitanţii din R.Moldova, care vor dori protecţia invenţiilor în statele-membre, vor putea beneficia de pe urma protecţiei unitare prin brevet, care se rezumă la 2 consecinţe majore: simplificarea considerabilă a sistemului brevetării, povara administrativă micşorându-se cu 80 la sută şi reducerea enormă a costurilor de brevetare. Un brevet unitar nu va costa, in timpul perioadei de tranzitie, decat 6.500 de euro. Acest cost va fi redus sub 5.000 de euro dupa perioada de tranzitie, a dat asigurari comisarul european responsabil pentru piata interna, Michel Barnier.

Adresa: Bd. Ştefan cel Mare 1, or. Chişinău, MD-2001, Republica Moldova,
: News