Republica Moldova se alătură Programului de Cercetare al UE

Pe data de 11 octombrie 2011, Uniunea Europeană şi Moldova au stabilit legături mai strânse în domeniul cercetării şi inovării.

Máire Geoghegan-Quinn, Comisarul European pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă şi Gheorghe Duca, Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, au semnat un Memorandum de Înţelegere privind asocierea Moldovei la Programul Cadru 7 al UE pentru cercetare (PC7).

Acest fapt va permite savanţilor, instituţiilor de cercetare, universităţilor şi întreprinderilor din Moldova să colaboreze cu partenerii lor din întreaga Europă în domenii cheie de cercetare, consolidându-şi astfel propriul potenţial şi excelenţa ştiinţifică. În termeni practici, aceştia vor putea concura pe poziţie de parteneri egali cu colegii lor din statele membre ale UE în vederea obținerii finanţării pentru cercetare.

La rândul său, Moldova va contribui la bugetul global al PC7, calculat în baza PIB-ului naţional. Republica Moldova va deveni cea de-a 14-ea ţară asociată la PC7.

Comisarul european pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a salutat semnarea Memorandului, declarând că acest acord este abia începutul unui parteneriat de lungă durată, care va aduce beneficii atât RM, cât şi întregii comunităţi ştiinţifice europene. „Împreună, noi putem depăşi marile provocări legate de sistemul de sănătate, transportul ecologic şi securitatea energetică cu care se confruntă societăţile noastre”, a spus comisarul.

PC7 va fi primul program al UE la care R. Moldova va participa cu drepturi depline şi, totodată, va deveni prima ţară aflată în Parteneriatul Estic şi a doua ţară acoperită de Politica Europeană de Vecinătate care se va asocia la PC7.

Asocierea este cea mai eficientă formă de cooperare internaţională în domeniul cercetării şi inovării dintre UE şi statele non-membre ale UE. Începând cu 1 ianuarie 2012, RM se va asocia în mod oficial la PC7. Astfel, cercetătorii din Moldova se vor asocia tuturor apelurilor PC7 care sunt, la momentul actual, lansate, deoarece acestea sunt finanţate din bugetul pentru anul financiar 2012.

Ţările asociate la PC7 sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Insulele Feroe, FRIM, Islanda, Israel, Liechtenstein, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Elveţia şi Turcia.

Începând cu luna ianuarie 2012, reprezentanții Republicii Moldova au posibilitatea de a participa, în calitate de observatori și pentru punctele care privesc Republica Moldova, în cadrul comitetelor de gestiune responsabile de monitorizarea programelor specifice în cadrul Programului 7.

În 2011 Centrul de Proiecte Internaționale a fost nominalizat organizația responsabilă pentru a asigura participarea reprezentanților oficiali ai Republicii Moldova în comitetele de program 18 de programele specifice: “Cooperare”, “Idei”, “Oameni”, “Capacități” și consiliul de Administrație “JRC”.

Totul despre PC7 – stiri legate și activități în Republica Moldova pot fi găsite la: http://www.fp7.asm.md.