Europa trebuie să investească mai mult și mai bine în cercetare și inovare. Un nivel sporit de cercetarea și inovare este esențial pentru a crea o creștere economică durabilă și locuri de muncă și pentru a consolida competitivitatea Europei pe plan internațional. Cercetarea și inovarea constituie instrumente foarte utile pentru abordarea unor provocări majore, precum combaterea schimbărilor climatice, asigurarea unei aprovizionări stabile cu energie nepoluantă sau acoperirea costului unei populații în curs de îmbătrânire. Cu toate acestea, obiectivul Strategiei Europa 2020 de a investi 3 % din PIB în cercetare-dezvoltare este departe de a fi atins, investițiile private constituind din acest punct de vedere un punct deosebit de slab.
Comisia Europeană se străduiește să remedieze acest nivel insuficient al investițiilor. Strategia Europa 2020și, în special, inițiativa emblematică „O Uniune a inovării”, asigură un mediu mai favorabil inovării. Propunerile Comisiei privind viitorul program de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, prevăd finanțare de-a lungul întregului lanț valoric, de la cercetarea fundamentală și până la introducerea pe piață.
Un element cheie al programului Orizont 2020 este propunerea de a-și uni forțele cu sectorul privat și cu statele membre, pentru a atinge rezultate pe care o țară sau o companie nu ar avea multe șanse să le atingă pe cont propriu. Prezenta comunicare este însoțită de propunerile
legislative ale Comisiei de a stabili parteneriate public-privat și parteneriate public-public cu statele membre în cadrul programului Orizont 2020.