Pe data de 23 mai 2013 la Kiev, Ucraina a avut loc zi de informare- Cercetarea în domeniul Tehnologiilor Informaționale și de Comunicație în Orizont 2020 – Parteneriatul Estic. Această zi de informare a fost organizată în comun de DG CONNECT (CE), Agenția de Stat Ucraineana pentru Știință, Inovații și Informatizare, Universitatea Tehnică Națională a Ucrainei și proiectul PICTURE (PC7). La eveniment au participat mai mult de 140 de participanți, dîn majoritatea țărților Parteneriatul Estic interesate în domeniul Tehnologiilor Informaționale și de Comunicație. Evenimentul a fost susținut de Parteneriatul estic, Platforma IV al Comisiei Europene, acesta avînd scopul de a ajuta participanții să înțeleagă mai bine rolul TIC în Orizont 2020, pentru a face schimb de experiență de participare a țărilor Parteneriatului estic în PC7, și să prezinte prioritățile de cercetare TIC în Parteneriatul Estic în Horizon 2020 .
La acest eveniment important din partea Republicii Moldova au participat reprezentanți ai diferitor institutii de profil și anume: Lidia Romanciuc – Directorul Centrului Proiecte Internaționale, AȘM, Valeriu Plămădeală – Centrul E-guvernare, Guvernul Republicii Moldova, Elena Zamșa – direcor adjunct Centrul pentru Finanțarea Cercetării Fundamentale și Aplicative, AȘM, Punct Național de Contact penru Tehnologii Informaționale și de Comunicație, Olga Popcova- Institutul de Matematică și Informatică, AȘM, Olga Darciuc – Unversitatea de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”, Lidia Vîrțan – Punct Național de Contact pentru Subprogramul Știința în Societate, director adjunct al Centrului Proiecte Interanționale AȘM, Piotr Bogatencov – Asociația RENAM, Victor Grișco – Universitatea de Stat din Moldova, Igor Cojocaru, Luminița Mihalache – Institutul de Dezvoltare al Societății Informaționale, AȘM, Ion Bolun – Academia de Studii Economice din Moldova.
Aceasta a fost prima reuniune a specialiștilor din domeniul TIC privind perspectiva de participare în Horozon 2020. În cadrul evenimentului din partea Comisiei Europene au fost prezentate un șir de materiale informative privind diferențele de participare în PC7 și H2020, direcțiile principale ale noului Program Horizon 2020, precum și cum se scrie o propunere de proiect.
Dl Valeriu Plamădeală de la Centrul E-guvernare al Guvernului Republicii Moldova a prezentat prioritățile principale în Tehnologiile Informaționale și de Comunicație în Republica Moldova.