Pe data de 15 noiembrie curent, în incinta Academiei de Științe a Moldovei, sala mică, a avut loc seminarul științific-internațional organizat de către  Institutul de Istorie al AȘM şi Institutul de Studii a Societăților Mediteranei  din Napoli,  Italia în cadrul proiectului  bilateral  de cercetare “Moldova în contextul Civilizației românesti şi peninsula Italiei: studiu comparativ al proceselor de modernizare în cele două zone ale Mediteranei (1800-1950)”

Cu un mesaj de salut în adresa ambelor echipe de cercetare au venit, Excelența sa Enrico Nunziata, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Italia în Republica Moldova,  dl Academician Gheorghe Duca, Președinte al Academiei de Științe a Moldovei, Conf. cerc. șt. dr. Gheorghe Cojcaru,  Director al Institutului de Istorie al AȘM, precum şi dna  Cerc. șt. coord. dr. Paola Avallone, Institutul de Studii a Societaților Mediteranei al Consiliului Național de Cercetari din Italia.

Conducătorul echipei de cercetare din Republica Moldova dna dr. Silvia Corlăteanu – Granciuc a menționat importanța acestui proiect care permite cercetătorilor din Republica Moldova de a avea acces la documentele din arhivele valoroase din Napoli, precum şi speranța  de a colabora pe viitor în scopul creării unui consorțium  în vederea  aplicării  la proiectele  Programului Cadru pentru cercetare şi inovare al Uniunii Europene ORIZONT 2020 (2014-2020).

: News