Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”  a fost marcată de un eveniment semnificativ – desfăşurarea Congresului Internaţional al Studenţilor şi Tinerilor Medici – MedEspera, ediţia a V-a 14-16 mai 2014.  Forul ştiinţific  a fost organizat de Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină şi a întrunit peste 1200 de participanţi din 15 ţări ale lumii, care s-au adunat la Chişinău pentru a stabili, menţine şi promova activităţile de cercetare şi dezvoltare comună în domeniul medicinei şi farmaciei.

     Ceremonia de deschidere a Congresului  a fost onorată  prin prezenţa oficialilor de stat – Andrei Usatîi, ministrul sănătăţii, Doina Usaci, reprezentantul Ministerului Educaţiei, administraţia Universităţii şi profesori cu renume din SUA, România, India etc.
     În cadrul acestei şedinţei, rectorul Ion Ababii a sugerat studenţilor, care desfăşoară diverse cercetări, să participe cu mai mult curaj la programul “Orizont 2020” care oferă 80 de miliarde de euro pentru dezvoltarea cercetărilor, inclusiv în medicină.
La ediția din acest an a participat și Centrul Proiecte Internaționale prin Programul EURAXESS, acesta fiind prezent la toate atelierele practice cu materiale promoționale fiind astfel mai aproape de tinerii medici în scopul promovării inițiativelor EURAXESS.