“Noaptea Cercetătorilor” este un eveniment desfășurat anual în peste 300 de orașe din Europa. Anul acesta, în Republica Moldova, Noaptea Cercetătorilor va avea loc la data de 25 Septembrie 2015, în Chișinău, Scuarul Academiei de Științe a Moldovei, bd. Ștefan cel Mare și Sfînt 1. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la ora 15:00.

Organizatori: Academia de Științe a Moldovei, Centrul Proiecte Internaționale, Rețeaua Punctelor Naționale de Contact H2020, EURAXESS Moldova. Evenimentul este susținut financiar de Comisia Europeană în cadrul programului cadru HORIZON 2020, GA:2014/346-992, www.h2020.md.

Evenimentul iși propune de a fi o călătorie științifică împreună cu cercetători, exploratori, inventatori, oameni de știință și scriitori, experimente trăsnite, conferințe fascinante și concursuri, interacțiune cu cele mai recente inovații tehnice ce vor testa inspirația și creativitatea în universul științific.

Dorim să propunem o noua abordare a interacțiunii dintre publicul larg și lumea cercetătorilor prin activități și informații legate de modul în care cercetarea științifică contribuie la progresul umanității, și cum știința se regăsește în viața de zi cu zi. Noul concept urmează a fi lansat la Noaptea Cercetătorilor și continuat după eveniment prin ateliere și întâlniri dintre cercetători și tinerii entuziasmați să exploreze lumea științifică.

Obiectivul principal

Consolidarea recunoașterii publice a cercetătorilor, în special prin oferirea publicului larg, indiferent de vârsta și experiența lor, posibilitatea de a descoperi “fața umană” a cercetării prin participarea activă în activități științifice, precum și înțelegerea impactului cercetării asupra vietii lor de zi cu zi.

Obiective specifice:

  • Sensibilizarea cu privire la “caracterul ordinar” a cercetătorilor și posibila integrare a acestora în societate;
  • Sublinierea aspectelor distractive și interesante ale cercetării, stimularea tinerilor să se angajeze în cariere științifice;
  • Prezentarea rezultatelor cercetării și influența lor asupra cetățenilor, vieții de zi cu zi și bunăstării lor;
  • Sublinierea sprijinului european în ceretare;
  • Promovarea importanței cooperării europene și internaționale în activitățile de cercetare, deschiderea spre ERA.
 
Centrul Proiecte Internaţionale al
Academiei de Ştiinţe a Moldovei