Academia de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Proiecte Internaționale, Universitatea Academiei de Științe, Rețeaua Punctelor Naționale de Contact H2020, DAS Solution, institutele de cercetare și cele de învățământ superior, cu suportul Comisiei Europene pentru participarea Republicii Moldova în Programul Cadru al Uniunii Europene de Cercetare și Inovare ORIZONT 2020, organizează NOAPTEA CERCETĂTORILOR EUROPENI – 2016, a III-a Ediție, eveniment de anvergură de promovare a științei în societate.

Evenimentul va avea loc la 23 septembrie 2016, începând cu ora 15:00, în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 1).

La deschiderea oficială sunt invitați reprezentanții conducerii țării, oaspeți din străinătate, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, asociațiilor culturale și de creație, mediului de afaceri și, bineînțeles, cercetători.

Organizatorii invită publicul larg pentru a sărbători și promova împreună știința printr-o abordare inedită, oferind celor pasionați și curioșilor o interacțiune directă cu cercetători.

Vizitatorii vor avea ocazia unică să vadă cum e să fii cercetător, vor participa la experimente interactive și distractive, se vor refugia în laboratoare, amenajate special cu acest prilej, chiar în scuarul Academiei, vor fi implicați în diverse concursuri. Tinerii vor avea oportunitatea de a dialoga cu renumiți oameni de știință, alături de ei simțindu-se și ei cercetători. Împreună vor descoperi  lumea, frumusețea și tainele științei, în speranța că atmosfera prietenoasă creată,  îi va încuraja să urmeze o carieră ştiinţifică

Noaptea Cercetătorilor Europeni este unul din cele mai renumite inițiative ale Uniunii Europene, în care se sărbătoreşte ştiinţa. Evenimentul se desfăşoară, concomitent, în peste 300 de oraşe europene, în luna septembrie a fiecărui an.

Republica Moldova a marcat pentru prima dată Noaptea Cercetătorilor Europeni în 2013. A doua ediție s-a desfășurat în 2015.

La eveniment sunt invitate toate instituțiile media.

 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM