Asocierea Moldovei la Programul Cadru 7 a făcut posibilă implicarea cercetătorilor din Republica Moldova in mai multe tipuri de proiecte. De cealaltă parte, este posibila cooperarea cu tarile terţe, dar în alte condiţii decât cele valide până la asociere. Astfel, schimbul de experienţă cu tarile terţe ce au un acord S&T cu Uniunea Europeana sau ţările acoperite de Politica Europeană de Vecinătate, poate fi efectuat prin intermediul proiectelor IRSES. In calitate de parteneri pot apare Belarus, Ucraina şi Rusia.

Consorţiul de proiect trebuie sa includă cel puţin 2 parteneri din 2 state membre ale UE (MS) sau tari asociate la PC7 (AC) si, cel puţin, 1 partener din tarile cu care UE are un acord S&T sau ţările acoperite de Politica Europeană de Vecinătate. Dat fiind faptul ca Moldova este una dintre ţările asociate, mai este nevoie de încă un partener din MS sau AC şi un partener din Belarus, Ucraina sau Rusia, cu care să aveţi/fi avut un proiect bilateral.

În cadrul proiectelor IRSES schimbul de personal se efectuează intre ţările MS/AC şi ţările terţe. Respectiv, cercetătorii din Republica Moldova vor avea posibilitate sa se deplaseze la centrele de cercetare din tarile cu care UE are un acord S&T sau ţările acoperite de Politica Europeană de Vecinătate.

Data limita pentru depunerea proiectelor in cadrul concursului IRSES: 17 ianuarie 2013.

Pentru mai multe informaţii accesaţi pagina web
http://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/people?callIdentifier=FP7-PEOPLE-2013-IRSES sau adresaţi-vă la Punctele Naţionale de Contact ale PC7 în Republica Moldova http://fp7.asm.md/ncp_list

: News